Ting du ikke bør spise som gravid

Matportalen har et hefte med tips hvordan man bør leve når man er gravid, og kommer med mange tips og råd om hva man bør spise, og hva man bør unngå. Heftet finner du her.  Under har jeg med noe av det viktigste man bør unngå å spise:

Kjøtt

  • Rått kjøtt kan inneholde toxoplasma, som er en parasitt. Spis gjennomstekt eller kokt kjøtt.
  • Gravide bør ikke spise hvalkjøtt eller selkjøtt, fordi det kan inneholde høyt nivå av kvikksølv.

Fisk og skalldyr

  • Unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske fisker som hai, sverdfisk,skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.
  • Unngå fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.
  • Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.

Melk og melkeprodukter

  • Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
  • Listeria, som er en bakterie, er påvist i myke og halvmyke oster – som for eksempel brie og camembert – og i muggoster som gorgonzola. Unngå derfor disse ostene.

 

Ellers er det viktig å spise variert, og unngå mye sukker. Husk at man ikke skal spise for to!

3 kommentarer

Siste innlegg