Svangerskapsplager

Noen vanlige svangerskapsplager:

  • Kvalme: Hele 70-80% av gravide kvinner plages med kvalme i begynnelsen av graviditeten.  Dette skyldes delvis hormonelle forandringer, og delvis at magesekken blir slappere enn vanlig. For de fleste går kvalmen over i løpet av de første 12-14 ukene, men rundt 20% plages med kvalme mer enn halve svangerskapet. Noen ytterst få blir så dårlige at de ikke klarer å få i seg tilstrekkelig mat og drikke på egen hånd, noe som resulterer i sykehusinnleggelse og intravenøs ernæring. Men dette hører som sagt til sjeldenheten.Svangerskapskvalme fører ofte til at man mister lysten på en del ting man ellers har vært glad i, slik som kaffe og rødvin. Så kanskje er ikke svangerskapskvalme så uforståelig likevel. Det kan jo rett og slett være naturens måte å fortelle deg at du bør holde deg til trygge matvarer som ikke kan være skadelig for barnet ditt.

 

  • Forstoppelse: Allerede tidlig i graviditeten er det mange som føler seg oppblåst og forstoppet.  En av grunnene til dette er at muskulaturen i mage-tarm systemet blir slappere og trenger lengre tid på å føre tarminnholdet nedover. Det vil dessuten være et økt press på tykktarmen fra livmoren, noe som også bidrar til forstoppelse. En annen grunn til at det går tregere, er at det suges opp mer væske fra tarmen nå som du er gravid er gravid. Dermed blir det som er igjen i tarmen hardere og desto hardere avføringen er, desto lengre tid tar det før det når endetarmen. Kanskje er det også slik at du beveger deg mindre enn før, noe som i seg selv kan føre til treg mage. Selv om du spiser og lever som du pleide før graviditeten, kan det likevel hende at du plages med forstoppelse nå. Kanskje klarer du ikke å gjøre noe med dette, men ved å være litt bevisst på hva du spiser og drikker kan du kanskje redusere dine plager.

 

  • Halsbrann og sure oppstøt:Mange gravide plages med sure oppstøt og halsbrann. Etter hvert som fosteret vokser vil magesekken skyves oppover og magesekkens kapasitet bli mindre samtidig som den tømmes langsommere. Lukkemuskelen som befinner seg i overgangen mellom spiserør og magesekk kan bli slappere, noe som kan føre til at magens innhold lettere kan gulpes opp igjen. Slike sure oppstøt kan være høyst ubehagelig, særlig hvis det blir så mye av det at du blir sår i spiserøret. Sure oppstøt kan også føre til dårligere nattesøvn fordi mange plages ekstra mye når de legger seg ned. Hvis du er en av dem som har en del sure oppstøt, kan det være greit å tenke gjennom hva du spiser og hvordan du spiser. En del matvarer vil nemlig kunne forsterke plagene.

 

  • Slapphet:Mange gravide føler at de har lyst til å sove nesten hele tiden, særlig i begynnelsen av graviditeten. Som alt annet skyldes denne trettheten også hormonforandringer. Det er viktig å lytte til kroppen sin. Dette er ikke en periode der du skal ha dårlig samvittighet for å ta deg både en og to blunder i løpet av dagen. Det er sikkert alltid noe mer fornuftig du kunne ha gjort, men akkurat i denne tiden er søvnen og det lille barnet inni deg viktigst. Hvis du i tillegg er kvalm er det enda viktigere at du føler deg uthvilt fordi kvalmen har en tendens til å bli verre når du er sliten. Blodprosenten, eller hemoglobinverdien synker hos gravide kvinner blant annet på grunn av et større blodvolum slik at det skjer en slags uttynning. Et hemoglobinnivå på 11 g/dl hos en gravid regnes som greit, men blir det under dette tyder det på jernmangel. For lite jern kan blant annet føre til at du føler deg trett og uopplagt. Jernmangel hos mor er dessuten assosiert med lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Både for deg og barnet er det viktig at tilførselen av jern er optimal under svangerskapet slik at begge kan møte tiden etter fødselen med fulle jernlagre.

(hentet fra http://bramat.no/kosthold/gravide/34-kostrad-mot-vanlige-svangerskapsplager)


Glad jeg har sluppet unna de verste plagene!

1 kommentar

Siste innlegg